Object-Observer

II   symposium

OVER

BULLETIN

SPREKERS

IMPRESSIE

BEZOEK
tussen zwerven en wonen symposium
Fotograf: Karoline Swiezynski
In Tussen zwerven en wonen kijken we naar het huis in relatie tot onze identiteit. Zes sprekers met verschillende achtergronden belichten het thema vanuit artistieke, filosofische en politieke invalshoeken.

CASTRUM PEREGRINI


We draaien de sleutel achteloos in het slot van onze voordeur, we zijn binnen. Blindelings lopen we door de gang naar het toilet en drukken in het voorbijgaan met onze elleboog de lichtschakelaar om. Om de inrichting heen zijn onze gewoontes gegroeid. Maar wat is het huis nog meer behalve een serie navigatiepunten? Welke invloed heeft deze plek op wie we zijn, hoe we naar de buitenwereld kijken en ons daar bewegen?SYMPOSIUM
18 oktober 2015
14.00 – 17.00 u


Het symposium wordt samengesteld door Caroline Ruijgrok en Bernke Zandvoort, beiden schrijver en beeldend kunstenaar. In een performance maken zij met tekst en beeld de bovenliggende woonlagen van het huis Castrum Peregrini voelbaar, en verbinden daarmee deze bijzondere plek met de sprekers en het thema.


BULLETIN

Bulletin tussen zwerven en wonen Bulletin tussen zwerven en wonen


SPREKERS


René Boer


René Boer werkt als onafhankelijk urban and architectural researcher in Amsterdam and Cairo. Hij is aangesloten bij research studio Failed Architecture en werkt momenteel aan een documentaire over de A10 rond Amsterdam. In zijn werk richt hij zich voornamelijk op de stedelijke praktijken, het hiernamaals van stedelijke architectuur en artistieke representaties van de gebouwde omgeving.
Daarnaast schreef hij onder andere voor De Groene Amsterdammer.

www.reneboer.net

Marian Donner


Marian Donner was na een studie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd op liefde en hartstocht) werkzaam in de politiek, het ontwikkelingswerk en het nachtleven. Maar vond bij geen van allen wat ze zocht. Het werd schrijven. 08.30 uur: opstand was haar debuut, begin 2011 kwam Lily uit. In 2015 volgt haar derde roman. Ze had in 2012 een column in nrc.next, tegenwoordig publiceert ze geregeld op de opiniepagina’s van NRC Handelsblad en nrc.next.

www.mariandonner.nl

Absaline Hehakaya


Absaline Hehakaya studeerde Wijsbegeerte en Mediastudies en werkt als hoofd cinema van cultureel centrum De Balie in Amsterdam. In deze functie is ze verantwoordelijk voor de programmering van de beide filmzalen. Daarnaast is Hehakaya programmeur bij het Imagine Film Festival, en schreef ze artikelen voor de fusie, en De Gids.

Thijs Kleinpaste


Thijs Kleinpaste studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de University of St Andrews. Als essayist publiceerde hij in NRC Handelsblad, De Volkskrant, De standaard en op Hard//Hoofd. Op dit moment is hij een jaar lang Martin van Amerongen-fellow bij De Groene Amsterdammer.

www.thijskleinpaste.nl

Bernke Klein Zandvoort


Bernke Klein Zandvoort is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde na haar studie Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie met de dichtbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert bij uitgeverij Querido en publiceerde in diverse literaire- en kunsttijdschriften. In 2014 ontving ze de AFK 3 Package Deal, een aanmoedigingsbeurs voor jong talent, wat o.a. een jaarlange begeleiding door Foam, De Appel en de Rietveld Academie betekende.

www.bernkekleinzandvoort.com

Caroline Ruijgrok


studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie en in 2012 rondde zij ook haar studie Filosofie af aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is werkzaam als beeldend kunstenaar en schrijver. In samenwerking met Annelein Pompe gaf ze les op Artez en de Gerrit Rietveld Academie. Ze schreef teksten en voordrachten voor verschillende (kunst)publicaties en o.a Over ’t Ij festival, Eye Film Museum, Perdu en De Gids, en maakte diverse tentoonstellingen (o.a in Schaufenster Berlin, Uferhallen Berlin, en De Kring in Amsterdam).

www.carolineruijgrok.com

Hristina Tasheva


Hristina Tasheva studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde onlangs haar Master Fotografie bij de AKV|St.Joost. Zij woont en werkt als beeldend kunstenaar in Nederland. Haar ervaringen als Oost-Europese migrant en haar positie als burger vormen een drijfveer in haar werk. In 2007 maakte Suzanne Raes voor HUMAN een documentaire over haar: De Huizen van Hristina. Het boek The Woman with the Brown Hair (WBH), or me and my informant waar zij momenteel aan werkt was shortlisted voor de Unseen Dummy Award 2015.

www.hristinatasheva.com

Henk van der Waal


Henk van der Waal is filosoof en dichter. Hij studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Voor zijn debuut, De windsels van de sfinx (1995), ontving hij de C. Buddingh’-prijs. De aantochtster (2003) werd net als Zelf worden (2010) genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Die laatste bundel werd tevens bekroond met de Ida Gerhardt-poëzieprijs. In 2012 publiceerde hij het filosofische werk Denken op de plaats rust. In april 2014 verscheen In de ogen van de god.

www.henkvanderwaal.nl
www.zelfworden.nl


IMPRESSIE


tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

tussen zwerven en wonen

Fotograf: Emilio Moreno


BEZOEK

Het symposium Tussen zwerven en wonen vindt plaats op
18 oktober 2015 in Castrum Peregrini.


18 oktober 2015
14.00 – 17.00 u

Ticket € 8,–


Wees verzekerd van een plaats:
RSVP Symposium
€ 8,– (max. 50 plaatsen)CASTRUM PERIGRINI


Herengracht 401 (ingang Beulingstraat)
1017 BP Amsterdam
T 020 623 52 87

www.castrumperegrini.org